Älgört Fläder Lingon

Recept från köksmästaren

Älgörtsaft

20 klasar älgörtsblommor
1,5 liter vatten
2 kg strösocker
2 citroner
25 g citronsyra

Skölj blomklasarna. Riv citronskalet och pressa citronerna. Koka upp vattnet med sockret och häll det över blommor, citronskal och citronsaft. Blanda ut citronsyran i lite av det varma vattnet och blanda i det också. Låt stå kallt i fem dagar. Sila upp och häll på flaskor. Förvara kallt eller i frys.

Flädersaft

Stor sats ca 4 liter

50 stora fläderblomsklasar (Obs ! Sambucus nigra skall användas, Sambucus racemosa = druvfläder kan INTE användas.)
4 citroner
4 l socker
100 g citronsyra
3 l vatten
Gör så här

Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor.
Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink.
Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn.
Sila upp saften i flaskor. Förvara kall

Tips

Saften går mycket bra att frysa, Den blir inte helt frusen utan det går lätt att krafsa ur lagom mängd ur för packningen med en sked. 

Lingondricka, rårörd lingonsaft

Receptet är till 1 liter koncentrerad lingondricka. 

2 liter lingon
5 dl strösocker per liter avrunnen bärsaft
1 tsk citronsyra
6 dl vatten

Skölj och mosa bären i en matberedare i några omgångar. Blanda allt utom socker i en hink och ställ övertäckt i ett dygn. Sila av till ett annat kärl och tryck ut all saft genom en silduk och durkslag. Blanda saften med socker tills det löst sig, tänk på att ta 450 gram socker per liter saft. Ta bort allt skum med en slev. Häll på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt och mörkt. Späd med vatten efter tycke vid servering.
 

Syrensaft

40 klasar syrenblommor
1,8 kilo strösocker
2,5 lit vatten
60 gr citronsyra
3 citroner
ev. natriumbensoat

Tvätta citronerna noga.
Varva blommor, socker, citronsyran och tunt skurna citro skivor i en rostfri bunke.
Häll på hett vatten och täck med plastfolie i ca 3 dagar.
Man kan röra om ibland så att sockret löser sig.
Slå upp på rena flaskor och förvara i kylen.

Svartvinbärsbladssaft (Marskens saft)

Ingredienser:

3 liter svartvinbärsblad (hårt packade i måttet) plockade före midsommar
2 liter vatten
2 liter socker
3 citroner (ta bort det vita bittra skiktet)
50 g citronsyra
Ev. konserveringsmedel

Gör så här:

Plocka 3 liter svartvinbärsblad (hårt packade i måttet). Skölj väl och lägg i ett stort kärl.

Koka en lag av:
2 liter vatten + 2 liter socker och häll den kokande över bladen, så att bladen täcks.
Skölj 3 citroner,  Lägg yttre skalet och den tunt skivade frukten samt 50 g citronsyra i bunken. Rör om och låt kallna.

Ställ kärlet kallt i 5 dygn innan saften silas.

Endera frys saften som den är eller tillsätt konserveringsmedel. Häll den på väl rengjorda flaskor som korkas och ställs kallt.

Veganens salta kexar

2 dl Maizena stärkelse, eller 1 dl Maizena och 1 dl kornstärkelse eller potatismjöl 
1 dl linfrön eller chino
1 dl sesamfrön
½ dl solrosfrön (skalade)
½ dl rapsolja (eller annan olja)
Krydda med salt och tex anis, fenkol, koriander eller kummin eller alla tillsammans.
Rör ihop och tillsätt
2 dl kokande vatten

Dela i två högar och bred ut på teflon eller silikonfolie. Sätt en annan folie på och kavla allt tunnt. Ruta  degen.

In i ugnen ca. 150° en knapp timme.